AKTUELNO

Uhapšeni muškarac je u subotu preliminarno optužen za terorističke aktivnosti.

Francuske vlasti saopštile su danas da je uhapšen 23-godišnji muškarac koji je osumnjičen da je nameravao da izvede napad na francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Predstavnik francuskog tužilaštva kazao je da su motivi uhapšenog mladića još uvek nejasni, kao i da je sam planirao napad, prenosi AP.

Foto: Tanjug AP

Kako se navodi, on je uhapšen u četvrtak u predgrađu Pariza, a policiji je kazao da planira da napadne Makrona 14. jula, prilikom obeležavanja Dana pada Bastilje, pri čemu je izrazio nacionalističke stavove.

Makron će, inače, na Dan pada Bastilje posmatrati vojnu paradu, zajedno sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je ranije potvrdio svoj dolazak.

Pročitajte još: PUCNJAVA ISPRED DŽAMIJE Povređeno osam osaba, među njima i devojčica

Francuski mediji prenose da osumnjičeni muškarac živi u Aržanteju na severu Francuske i da je blizak ideologiji ekstremne desnice.

Kako prenosi "Liberasion", on je uhapšen nakon prijave na internetskoj platformi francuske vlade.

Foto: Pixabay.com

Naime, osumnjičeni je na sajtu za video igrice rekao da želi da kupi oružje tipa "kalašnjikov" kako bi izvršio atentat.

Kada su policajci došli da ga uhapse, on im je pretio kuhinjskim nožem, a u njegovom automobilu su pronađena još dva noža.

Muškarac, koji sebe opisuje kao "nacionalistu", nameravao je da napadne i "crnce, Arape, Jevreje i homoseksualce", a 2016. godine je već osuđen jer je branio terorizam.

#Emanuel Makron

#Francuska

#Hapšenje

#atentat

'